Kerstin Wagner: En värld bortom form och färg

Kerstin Wagner: En värld bortom form och färg

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
När det var dags att söka Örebro Konstskola hade jag redan fått ett antagningsbesked från en skola där några av mina vänner kommit in. Med stor tveksamhet lämnade jag min ansökan i elfte timmen och möttes av en lärare som tittade på och kommenterade mina saker. Hon talade på ett annorlunda sätt och refererade till konstnärer och konstverk jag aldrig hört om förut. Vid det korta mötet anade jag en värld bortom form och färg, förbi penslar och yta där uttryckssätten var oändliga.
[/av_textblock]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]

[av_image src=’http://orebrokonstskola.se/wp-content/uploads/2018/04/KerstinWagner_Presentation-52-1030×685.jpg’ attachment=’548′ attachment_size=’large’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
Det blev tre lärorika år med många höjdpunkter, bland annat sex långa studieresor som inkluderade både Venedigbiennalen och Documenta i Kassel. Jag gillade att läsa konstrecensioner och lyssnat på kulturprogram, många gånger utan att förstå så mycket, men efter en tid på skolan var det inte ovanligt att jag redan upplevt och sett det som kulturjournalisterna berättade om och nu hade jag dessutom kontext och referenser.

Efter gymnasiet gick jag en textil utbildning och en förberedande konstskola utan att få kontakt med eller kunskap om samtidskonst. Därefter följde ett yrkesliv så långt ifrån konst man kan tänka sig och man och barn. När det var dags för Örebro Konstskola var jag en av de äldre eleverna. Att fortsätta på konsthögskola i det här skedet var en orealistisk dröm. Min ambition var ändå att göra egen konst och helst försörja mig på något relaterat till konst.

Idag ställer jag ut regelbundet och gör offentliga verk, jag arbetar som konstnärlig ledare, utställningscurator och är konstnär i Skapandeskola-projekt. Tiden på Örebro Konstskola, och stödet från min familj, blev avgörande för möjligheten att framgångsrikt byta yrkesbana mitt i livet.

Jag håller kontakten och går en runda i elevateljéerna när det är styrelsemöte och jag ändå är på plats. Jag tröttnar aldrig på konstskoleatmosfären och att ibland få ha ett samtal med någon som just börjat finna vägen till ett alldeles eget uttryck och språk i konstens förunderliga värld.

Kerstin Wagner

Kerstin Wagner är konstnär. Hon var länge konstnärlig ledare för Nora Art och ordförande i Örebro Konstskolas Vänner – föreningen som äger och driver Örebro Konstskola. Nu arbetar hon med Open Art Örebro.
[/av_textblock]

[/av_one_full][av_one_half first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]
[av_image src=’http://orebrokonstskola.se/wp-content/uploads/2018/04/KerstinWagner_presentation-25-773×1030.jpg’ attachment=’549′ attachment_size=’large’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]
[/av_one_half]

[av_one_half min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]
[av_image src=’http://orebrokonstskola.se/wp-content/uploads/2018/04/KerstinWagner_Presentation-59.jpg’ attachment=’550′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]
[/av_one_half]