Internationellt vistelsestipendium

Känner du någon konstnär som kan vara intresserad av att vistas en tid i Sverige?

Örebro Konstskola och Konstfrämjandet Bergslagen utlyser härmed ett vistelsestipendium för bildkonstnärer under perioden juni till augusti 2016.

Vistelsestipendiet består av upp till två månaders vistelse i en ateljé med sovplats, kök, toalett, tvättmaskin, tillgång till dusch på Örebro Konstskola i centrala Örebro.

Vistelsestipendiet är kopplat till möjligheten att ställa ut på Konstfrämjandets galleri i Örebro under perioden 15 oktober – 13 november.

Du kan ansöka om du är en aktiv professionell bildkonstnär. Skicka din ansökan för 15 maj 2016. Epost: info@orebrokonstskola.se

Ansökan ska bestå av ett CV, några nyligen tagna bilder av dina arbeten, en beskrivning av vilket projekt du vill arbeta med under vistelsen och om du har några särskilda behov som vi behöver ta hänsyn till.

Share

En kommentar om “Internationellt vistelsestipendium

 1. Vad ska vi ha konsten/kulturen till?

  Kanske ett sätt är att helt enkelt flytta ut konsten till verkligheten ? Ge sig ut på stan, biblioteken, torgen, galleriorna osv. Under min tid (5 år) på Konstfack så fick vi ofta den typen av uppdrag. Att fånga dagens samhälle är en viktig uppgift – inte bara att fotografera – vilket ofta blir en provokation – men att ge en bild genom ett konstnärligt öga.

  Att teckna har idag blivit något egendomligt gammaldags – ungefär som att knyppla….min erfarenhet är att när man tecknar av något så ser man både sig själv och det avtecknade på ett nytt sätt.

  Samhället har tydligt visat att något olönsamt bildskapande – vill man inte ha. Yrket konstnär verkar väl närmast befängt idag. Kanske är det bästa att anamma ett nytt sätt att leva – om man händelsevis envisas med att vara skapande.
  I så fall bör konstskolorna sluta med att på ett bedrägligt sätt tuta i eleverna att yrkeskonstnär öht. är något man kan förvänta sig att bli.
  En hel del problem är också förknippade med att i städerna har ingen utrymme eller råd med en atelje.

  Skapande verksamhet fanns i rikt mått förr – i synnerhet på landet. Där kunde man ha vävstugor, keramiktillverkning, och dylikt eller varför inte den bondekultur där det för alla ingick att möjligheten och utrymmet fanns att sy egna kläder, smycka den egna gården, skapa vackra trädgårdar osv.

  Kanske borde man trycka på att vad gäller unga människors utveckling och även äldres – så är skapandet ett sätt att lära känna sig själv och att om så bara på fritiden sluta att KONSUMERA allt från mat, internet, kläder, dataspel, våldsamma filmer mm och börja PRODUSERA vilket ger makt över den egna personen och möjlighet att säga något till omvärlden eller att fundera över sig själv och sitt liv.

  Någon meditation eller konstiga läror med dyra kursavgifter kommer då inte att behövas.

  Vänligen hälsar Anita Koidan Axelsson

  PS.
  Har möjligen Örebro Konstskola någon kontakt med den privata utbildningen till bildterapeuter som finns nära Brevens Bruk ?
  DS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>